miércoles, 19 de febrero de 2014

HISTÒRIA DE VIDA

Aquesta actuació la portem a terme conjuntament amb el Casal de Gent Gran Mn. Guiteras, ubicat en el mateix barri de la nostra escola.

Objectius:

  • Conèixer el concepte de memòria històrica i aprendre a donar-li el valor corresponent.
  • Entendre què és un Casal de Gent Gran, així com també les activitats que s'hi desenvolupen.
  • Tenir coneixement del perfil de la gent gran del Casal en relació a: origen, nivell acadèmic, treball realitzat, inquietuds i interessos en l'actualitat (oci, formació) ... 
  • Arribar a tenir una visió del procés d'immigració viscut per aquestes persones.
  • Saber expressar el sentiment, per part dels joves, del que significa la immigració a partir de la seva realitat.
  • Conèixer el sistema educatiu en el qual van estar immersos la gent gran del casal.
  • Elaborar una exposició/mostra comparativa intergeneracional. Els alumnes estan decidint si es realitza sobre el procés migratori o bé sobre el sistema educatiu.

Metodologia:

  • PART TEÒRICA

S'han realitzat tres xerrades informatives. Les dues primeres han estat portades a terme pel Sr. Raül Miras, professor d'història. En la primera, s'ha explicat el concepte general de memòria històrica, i en el segon s'han posat exemples en casos concrets: educació en el lleure del segle XX, Salvador Puig Antich i Laila Karrouch.  La tercera xerrada ha estat realitzada per part de la Sra. Lídia Truño, representant de la Generalitat de Catalunya en el Casal de Gent Gran Mn. Guiteras. Ha exposat la tipologia d'usuaris del Casal, el nombre dels mateixos, activitats que s'hi realitzen i la gestió de l'entitat. Ha insistit molt en que és un centre que s'adapta a les necessitats dels usuaris, és un espai no només de relació, sinó que també és terapèutic pels assistents. 

Aquestes sessions s'han realitzat en els dos grups classe de 3r  en diferents hores de ciències socials, ciutadania i tutoria. S'han portat a terme els dies: 28, 29 i 30 de gener, 10 i 17  de febrer de 2014.

  • PART PRÀCTICA
S'ha portat a terme entre els dies 31 de març i 4 d'abril, en horari d'11 a 13h. Les pràctiques s'han realitzat entre el casal Mn. Guiteras i l'escola. S'han realitzat diferents entrevistes a usuaris del Casal amb l'objectiu d'elaborar l'exposició/mostra comparativa sobre l'oci i el sistema educatiu entre les dues generacions.









Valoració

Ha estat molt interessant l'intercanvi entre la gent gran i els alumnes d'ESO. Han quedat molt impactats de les experiències viscudes pels usuaris del Casal. Han comparat els moments d'oci i educació entre les dues generacions i ha estat molt positiu per ambdues bandes, ja que tots han après de l'experiència de l'altre. Les entrevistes realitzades van ser més llargues del previst en un principi, ja que es donava molta informació i cap de les parts volia finalitzar-les, això ha comportat que el temps destinat a la confecció de l'exposició/mostra s'hagi escurçat en el temps, i els alumnes hi han hagut de dedicar hores extraordinàries per a poder-la acabar. S'ha exposat els darrers 15 dies al Casal i de cara el curs vinent s'exposarà de nou al Casal i també a l'escola.

No hay comentarios:

Publicar un comentario